Reeds 4 generaties Prenuptia

Over ons

77 jaar geschiedenis van Prenuptia in beeld gebracht

Foto 015

Hoe het allemaal begon

Prenuptia werd opgericht in 1945 door Prosper Lus & Maria Remans. Op meer dan 70 jaar is er veel veranderd. Met ondertussen 2 meubelswinkels tegenover elkaar. Een winkel gespecialiseerd in alles voor Wonen. De andere gespecialiseerd in alles voor een goede nachtrust. Beide winkels gelegen op de Hasseltweg in Genk.

Graag lichten we u toe hoe Prenuptia uitgroeide van een kleine shop in het centrum van Hasselt tot de winkel die het vandaag geworden is.

Prenuptia tijdlijn 1945-2022

De geschiedenis van Prenuptia

De start in '45

Prenuptia startte eind 1945 in de Wijngaardstraat nr 1 in Hasselt onder de naam Lus-Remans. Tegenover de kolonel Dusart kazerne begonnen Prosper Lus & Maria Remans met de verkoop van kleine meubelen waaronder kapstokken voor soldaten. De soldaten dienden toen keurig voor de dag te komen met glad gestreken kleding. De kapstokken waren hierdoor een schot in de roos.

Hierna breidde Lus-Remans verder uit door meubelen zelf te produceren. Prosper was een schitterende schrijnwerker/meubelmaker. Hij maakte maatwerk avant la lettre: matrassen, complete eetkamers, houten ressortbakken, bedden enzovoort. Het was een kleinschalige productie in een oude weverij op 100m van de winkel. Terwijl Prosper de meubelen maakte hield Maria zich bezig met het beitsen en vernissen ervan. Ook toen werden de gemaakte meubelen al aan huis geleverd. Dat gebeurde met een stootkar die nog tot de jaren ‘50 gebruikt werd en waarmee meubelen geleverd werden van Hasselt tot in Alken.

Omwille van het succes na de oorlog kon Prosper de eigen productie niet meer aanhouden. Voortaan werden producten aangekocht bij leveranciers over heel België met bekende namen zoals Velda (Oudsbergen) & Recor (Hasselt). Tijdens deze periode werd eveneens de 1ste tweedehands verhuiswagen (De Soto) in gebruik genomen (zie foto).

Uitbreidingen vanaf de jaren '50

In 1950 verhuisde de winkel Lus-Remans van de Wijngaardstraat naar de Maastrichterstraat nr 94 in Hasselt. In 1951 kocht Prosper het huis van een barbier tegenover de winkel en liet er het jaar daarna een nieuw gebouw opzetten. Na zijn overlijden in 1954 nam Maria alles zelf in handen en kocht eind van dat jaar het café naast de nieuwe winkel. Deze werd in 1955 heropgebouwd. In 1957 kocht zij een oude hoedenwinkel op nr 71 die langs de achterkant grensde aan de andere panden. In 1960 werd ook deze winkel vernieuwd. De 3 verbouwde panden vormden samen dé meubelwinkel van Hasselt.

Inmiddels was ook zoon Robert Lus actief in de meubelzaak, die hij in 1972 overnam. In de twee volgende jaren werd uitgekeken naar een locatie met parkeermogelijkheden buiten de stad. Deze werd gevonden in 1973 langs de Hasseltweg in Genk. In juli ’75 werd Prenuptia geopend op de Hasseltweg zoals we dit nu kennen. Het idee voor deze naam is ontstaan omdat vele jonge trouwers klant werden in de meubelzaak (Pre = vóór en Nuptiare = huwelijk in het Latijn). Speciaal voor hen werd het “trouwpakket” bedacht: een complete slaapkamer, eetkamer en salon. Deze trouwpakketten lagen aan de basis van het succes van Prenuptia en zijn nog steeds te vinden in onze showroom.

Aantreden van de derde generatie

In 1985 trad de derde generatie Peter Lus toe in het bedrijf. Hij zorgde voor een verdere uitbouw van de winkel in 1998, waardoor Prenuptia ontstond zoals we het nu kennen met een 10.000m2 grote showroom. Echter werd snel opgemerkt dat de markt verder evolueerde. Ook decoratie werd elk jaar belangrijker. Gezelligheid in interieur is een must geworden. Twee jaar later in 2000 werd daarom een aparte winkel voor alles van Home & Decoshop opgericht, net naast de winkel van Prenuptia Wonen. In 2008 besloot Peter om deze winkel te verbinden met Prenuptia Wonen door de bouw van een grote patio. Deze patio is de ingang geworden van onze winkel op de Hasseltweg 240.

Tot 2013 waren onze winkels Prenuptia Wonen en Prenuptia Slapen één grote winkel. Vanaf dat jaar werd het pand tegenover Prenuptia Wonen aangekocht, om hier de nieuwe winkel Prenuptia Slapen op te richten. De toenmalige serres van tuinwinkel Casters werden omgebouwd tot een heuse showroom voor boxsprings, slaapkamers, jeugdkamers & babykamers. Dit liet Prenuptia toe om zich nóg verder te specialiseren in het geven van gericht slaapadvies voor onze klanten.

Ondertussen is al de vierde generatie aangetreden in het familiebedrijf. Christopher, Gregory & Lennert Lus bouwen mee verder aan de toekomst van Prenuptia!

Whats App Image 2021 05 18 at 10 23 10
Foto 075
Foto 068
Foto 065 2
Foto 059
Foto 001

Ontdek onze winkel van Prenuptia Slapen

Ontdek onze winkel van Prenuptia Wonen