Prenuptia slaaptips 3

Slaaptips: 10 tips om beter te slapen

“Ik kan niet slapen.” We krijgen het in onze slaapwinkel regelmatig te horen. Als je slecht slaapt, weet je hoe belangrijk een goede nachtrust is. Toch zijn er veel mensen die dat nog altijd onderschatten. Nochtans: je brengt gemiddeld 1/3 van je dag al slapend door. Slaap je die 8 uur als een roos? Dan geef je je gezondheid én de dag erna je prestaties een boost.

Het belang van je bed en je matras

Een bed en een matras die je lichaam op de juiste plekken op de juiste manier ondersteunen, zijn een van de beste investeringen in je gezondheid die je kunt doen. Waarom eigenlijk? Wel, er is niemand die hetzelfde lichaam heeft als jij, en ook niemand die op dezelfde manier slaapt als jij.

Net omdat je lichaam en je slaaphouding uniek zijn, moeten je bed en je matras op de vorm van je lichaam zijn afgestemd. Wist je trouwens dat je gemiddeld 30 keer per nacht beweegt? Zonder aangepaste matras en bedbodem voel je dat en wordt je slaap elke keer een beetje verstoord.

En de kostprijs? Koop je een bed met matras voor een totaalprijs van € 2000, dan kost dit je uiteindelijk slechts € 15 per maand. Goedkoper dan een krant dus ... Dat valt dus heus wel mee!

Om je te helpen in slaap te vallen en beter te slapen, hebben we 10 slaaptips voor je verzameld.

Prenuptia slaaptips 4

2 slaaptips voor in bed om beter te slapen

HOEVEEL SLAAP HEB IK NODIG? ZIJN 8 UREN VOLDOENDE?

Jij hebt niet evenveel slaap nodig als je partner, je beste vriend of je collega. Volg je biologische klok: misschien heb je 9 uur nodig, wie weet heb je genoeg aan 6 uur. Hou wel altijd rekening met je slaapcyclus. Die duurt 90 minuten. Midden in zo’n cyclus zit je in een diepe slaap en heb je alle moeite van de wereld om wakker te worden. Staat je wekker op half 7 ’s morgens? Ga dan slapen om 11 uur ’s avonds. Of afhankelijk van je biologische klok zelfs om half 10 ’s avonds of pas om half 1 ’s nachts. Elke volledige cyclus die je slaapt, helpt je om beter te slapen.

STA OP ALS JE NIET KUNT SLAPEN

Kun je niet slapen? Sta dan op. Blijf niet liggen: dan begin je toch alleen maar te woelen. Ga in de keuken een glas water drinken, lees even een boek, doe een paar ademhalingsoefeningen. Of schrijf je to-dolijstje voor de volgende dag even op. Zo maak je je hoofd leeg en kom je tot rust, het beste recept om opnieuw in slaap te vallen. Schaapjes tellen mag ook.

3 slaaptips om beter te slapen met je bed en matras

DRAAI EN KEER JE MATRAS ELK SEIZOEN

Wil je de kwaliteit van je matras zo lang mogelijk behouden? Draai je matras minstens 4 keer per jaar 180 graden zodat je hoofdeinde je voeteinde wordt, en keer ze dan ook om. Zo vermijd je dat je matras begint door te liggen en dat je ’s morgens met rugpijn opstaat. Een matras die je tiptop houdt, doet wonderen om beter te slapen.

VERANDER JE MATRAS ELKE 10 JAAR

Wist je dat je elk jaar 120 liter zweet produceert als je slaapt? En dat je ook niet de enige bewoner van je bed bent? Voor huisstofmijt zijn je dekbed en matras de ideale leefomgeving. Leg daarom elke 10 jaar een nieuwe matras op je bed

KIES DE JUISTE MATRAS EN BEDBODEM

Je lichaamsbouw, lengte, gewicht en slaaphouding: die combinatie maakt je uniek. Om beter te slapen moet je daarom een bedbodem en matras kiezen die je lichaam zo goed mogelijk ondersteunen. Vraag ons om advies.

5 slaaptips om beter in slaap te vallen

CHECK DE TEMPERATUUR IN JE SLAAPKAMER

Je lichaam mag het niet te warm of te koud hebben. Anders kun je moeilijk in slaap vallen en word je sneller wakker. Houd de temperatuur in je kamer op ongeveer 18 graden. Het is de beste temperatuur om beter te slapen.

BAN ALLE GELUIDEN

Geluiden in je kamer zoals een tikkende klok en straatgeluiden zijn niet goed voor je hart. Ze veroorzaken stress in je slaap. Hoe stiller het ’s nachts in je kamer is, hoe beter je slaapt.

MAAK HET HELEMAAL DONKER

Licht verstoort je slaap. Maak je kamer daarom zo donker mogelijk, liefst helemaal. Bijvoorbeeld met verduisterende gordijnen of rolluiken. Lukt dat niet? Probeer dan te slapen met bijvoorbeeld een oogmasker.

BLIJF VAN JE TABLET OF SMARTPHONE AF

Het blauwe licht van je tablet en smartphone houdt je hersenen actief en stopt de aanmaak van slaaphormonen. Zo kan je lichaam zich niet voorbereiden om te slapen. Wil je beter slapen? Leg dan je tablet of smartphone minstens een halfuur voor je gaat slapen opzij. Of beter nog: ban ze uit je slaapkamer.

GA NIET DOUCHEN VOOR JE GAAT SLAPEN

Even snel douchen op een normale temperatuur vlak voor je gaat slapen? Geen goed idee. Het stimuleert je bloedsomloop en maakt dat je niet kunt slapen. Neem liever een heet bad. Zo word je rustig en zul je langzaam maar zeker in slaap vallen.

Bekijk ook